Emne: Eucalyptus m.m.

Tilbage --- Forside --- Stil spørgsmål

.

Spørgsmål: I foråret købte jeg blandt andet Eucalyptus hos jer. Den ene satte jeg i køkkenhaven og den anden i vindueskarmen. Den i køkkenhaven har virkelig udviklet sig meget. Den anden er nogenlunde. Jeg købte også vietnamesisk koriander.
Hvordan passer jeg på disse planter gennem vinteren. Skal de som er ude graves op? Jeg har ikke noget sted der er mørkt, tørt og køligt, så jeg håber der er en anden løsning og at I vil hjælpe med lidt rådgivning?

Svar: Eucalyptussen i har købt kan ikke tåle den danske vinter udendørs. Den tåler højst 3-5 graders frost. I er altså nødt til at tage den ind. 
Eucaluptys tåler meget dårligt rodforstyrrelser, så hvis den er plantet frit ud, skal den graves op med så megen klump som muligt og pottes forsigtigt. 
Overvintres bedst så køligt (dog frostfrit) og lyst som muligt, med moderat vanding. Ved stuetemperatur bliver de meget ranglede. Hvis de står lidt for varmt, vil de blive ranglede, men man kan skære dem hårdt tilbage (over nederste blad) til foråret eller nu. 
Det ser ikke så godt ud til at starte med, men det lønner sig på længere sigt. 

Vietnamesisk koriander kan ikke tåle frost. Den overvintres ligesom Eucaluptys bedst så køligt og lyst som muligt. Dog kan den tåle en del varme, vi har overvintret den ved stuetemperatur, men den bliver så naturligvis ranglet og bør skæres tilbage jævnligt. I denne situation bør den have lidt gødning selv om vinteren. 
En anden mulighed er at tage nogle topskud på ca. 10 cm., fjerne de nederste blade og sætte i vand. 
De slår villigt rod, på rekordtid. Sådanne unge planter er som regel bedre at overvintre.


www.urtegartneriet.dk

Tlf. 86 86 74 30.
Buskhedevej 43, Kragelund.
8600 Silkeborg.